

Biotech onstuitbaar
Biotechaandelen zijn met een indrukwekkende opmars bezig de laatste tijd. Zo is de Nasdaq Biotechnology Index dit jaar al bijna 28% gestegen naar het hoogste niveau sinds december 2015. Zit er nog meer in het vat? Dat denk ik wel, want de aandelenkoersen krijgen rugwind door verschillende nieuwe ontwikkelingen.
Trump en de biotechsector
Zo is er volgens de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs grote kans dat president Trump een gunstig convenant met de biotechsector zal sluiten. Presidentskandidaat Hillary Clinton had de sector nog bekritiseerd vanwege de hoge prijzen van geneesmiddelen, maar de regering van Trump zit op het spoor dat de hoge ontwikkelkosten van nieuwe medicijnen ook weer terug moeten kunnen worden verdiend door de biotechbedrijven.
Overnamegeweld onder biotechbedrijven
Ook neemt het aantal overnames weer toe binnen de sector, vooral in de VS. Dat komt door enorme successen bij kleinere beursgenoteerde biotechbedrijven als onder meer Clovis Oncology en Advaxis. Deze ondernemingen boeken veelbelovende resultaten bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen ter bestrijding van kanker. Daarbij worden de voor een patiënt unieke mutaties in kaart gebracht. Vervolgens wordt een onschuldige bacterie bij de patiënt ingebracht, die uitsluitend de kankercellen aanvalt.
Amgen
De grotere beursgenoteerde Amerikaanse biotechbedrijven als Amgen sluiten dan onmiddellijk allianties met dergelijke bedrijven of nemen ze simpelweg over. Veel van de grotere biotechbedrijven zitten op enorme bergen cash, dus de overnames kunnen ze makkelijk financieren.
Bovendien zijn de lopende kosten van de biotechbedrijven de laatste tijd fors verlaagd. Onderzoek is namelijk heel duur, maar als je door weer snellere en krachtigere computerchips sneller en vooral goedkoper simulaties kan doen en sneller kan testen, scheelt dat de sector miljarden, waardoor de winstgevendheid van de biotechbedrijven toeneemt.
Rendement aandelen biotech (I)
De aandelen van biotechbedrijven stijgen door al die impulsen fors. Met uitschieters als het Amerikaanse FibroGen - dat zich voornamelijk op medicijnen ter bestrijding van nierziekten en kanker richt – en het eveneens Amerikaanse Exelixis – vooral kankermedicijnen – met respectievelijke plussen van 99% en bijna 68% tot dusver dit jaar.
Het Nederlands-Belgische Galapagos 'haalt' dat niet, met een koersstijging van het aandeel van 'slechts' circa 31% tot dusver dit jaar. Toch zijn beleggers lyrisch over een nieuw medicijn voor een dodelijke longziekte. (I)
100% groei van biotechsector (I)
Tot 2020 zal volgens onderzoeksbureau Grand View Research de omvang van de biotechsector in waarde verdubbelen. De biotechsector blijft daarmee, vind ik, een van de meest interessante sectoren om in te beleggen. Naast veel Amerikaanse biotechbedrijven zie je ook wat Europese bedrijven, mede uit Nederland. De laatste jaren is een aantal van deze Nederlandse biotechondernemingen, dat nieuwe veelbelovende medicijnen ontwikkelt, door Amerikaanse biotechbedrijven overgenomen want de VS is toch wel het mekka voor biotechonderzoek. Vooral daar vandaan komen steeds de nieuwe ontwikkelingen en medicijnen die dan op hun beurt weer de Nasdaq Biotechnology Index in beweging brengen.
(I) Deze beleggingsaanbevelingen zijn opgesteld door Robert Schuckink Kool, directeur bij Trend Invest. De heer Schuckink Kool heeft op het moment van publicatie geen eigen positie in de besproken fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.