Aandeel EasyJet beleggen

EasyJet groeit als kool

Auteur:

De Britse prijsvechter EasyJet is op zoek naar meer dan 1200 nieuwe stewards en stewardessen. Dat is de grootste wervingsronde in het 21-jarige bestaan van de luchtvaartmaatschappij. Ze zullen aan de slag gaan op de 28 Europese standplaatsen. EasyJet is ook bezig met de werving van 450 nieuwe piloten. Een duidelijkere bevestiging van de groei die de prijsvechters jaar na jaar laten zien, is er niet.

Strak en kostenbewust
Want de komende 10-15 jaar verdubbelt de gehele luchtvaartmarkt. Vliegen wordt langzamerhand net zo gewoon als de bus nemen. Maar het leeuwendeel van die groei komt voor rekening van de prijsvechters. Luchtvaartmaatschappijen als EasyJet, Ryanair, beide Brits, en het Hongaarse Wizz Air zijn vanaf hun ontstaan helemaal gericht op een mean-and-lean bedrijfsmodel: strak en heel kostenbewust georganiseerd.

Heel anders dan maatschappijen als Air France-KLM en Lufthansa, die de ballast van het verleden met zich meetorsen, onder meer de veel te ruime arbeidsvoorwaarden voor het personeel. Bovendien speelt de transparantie van het internet juist de prijsvechters in de kaart. De meeste consumenten willen immers simpelweg op een goed tijdstip, punctueel, veilig en tegen de laagste kosten van A naar B. Dat bieden de prijsvechters en daar kiezen consumenten online voor. En dat legt de prijsvechters geen windeieren.

11% groei
Als ik de groei van EasyJet er even bijhaal; bij de laatste kwartaalcijfers komt de maatschappij op jaarbasis alweer tot 11% meer reizigers in 2017. Ook andere prijsvechters groeien als kool. Zo ziet Ryanair het aantal passagiers dit jaar weer met circa 10% tot 13% stijgen.

En die groei is niet slechts voor een jaartje, maar structureel. De consequentie daarvan is dat ze een steeds groter deel van de koek van de gehele luchtvaartmarkt pakken. De koersontwikkeling van de aandelen van de prijsvechters is ook prima.

Forse koersstijgingen(I)
Als ik de al genoemde maatschappijen er even bij pak: EasyJet boekt een rendement van ruim 23% de laatste 12 maanden, Ryanair ruim 52% en Wizz Air zelfs ruim 70%. Ook andere Europese, Amerikaanse en Zuid-Amerikaanse prijsvechters doen het overwegend goed op de beurs. Een interessante sector dus voor beleggers die op zoek zijn naar groei.

Ik zeg er wel bij dat de luchtvaartsector veel dynamiek kent, waardoor aandelen van deze bedrijven vaak flink volatiel zijn. Daar moet je als belegger tegen kunnen. Maar als je je blik op de lange termijn weet te richten, dan kun je als belegger in deze sector mooie rendementen boeken. Want de prijsvechters maken het steeds weer waar, ze presteren.

Inspelen op de ontwikkelingen bij prijsvechters

Met de Trend Prijsvechters in de lucht van Trend Invest kunt u eenvoudig inspelen op de ontwikkelingen bij prijsvechters. Heeft u al een rekening bij Trend Invest, dan kunt u de Trend Prijsvechters in de lucht eenvoudig aankopen. Bent u nog geen cliënt, open dan eerst hier een rekening. En hier leest u hoe Trend Invest werkt

         

(I) Deze beleggingsaanbevelingen zijn opgesteld door Robert Schuckink Kool, directeur bij Trend Invest. De heer Schuckink Kool heeft op het moment van publicatie geen eigen positie in de besproken fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden. In het verleden behaalde en in de toekomst te verwachten rendementen vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.