Netflix

10 jaar geleden

Auteur:

Inspelen op trends beloond

Kent u dat? Even een relaxmomentje thuis: het rijk alleen. En dan heerlijk bij het terras of balkon op de tablet Netflix kijken. Juist dat gemak van op het tijdstip dat uitkomt en de gewenste plek naar de favoriete serie kijken, kan dan de gedachten in gang zetten. Over wat er in 10 jaar tijd veranderd is.

Want nu kan dus iedereen inderdaad op de tablet, laptop of smartphone naar iedere serie en film kijken als het uitkomt. Met de smartphone kan je via whatsapp met iedereen over de hele wereld communiceren. Ongelooflijk eigenlijk, wat er in 10 jaar tijd is veranderd. Facebook en Twitter bijvoorbeeld waren nog marginaal 10 jaar geleden. Whatsapp bestond nog niet eens. Het streamen van muziek en video gebeurde nog lang niet massaal.

Parkeerapp

Een parkeerplaats vinden met behulp van een parkeerapp? Was er ook nog niet. Ook het gegeven dat inmiddels miljoenen en miljoenen mensen vanuit de luie stoel winkelen, was toen nog ver weg. Dat heeft nogal wat invloed gehad. Destijds zat er bijvoorbeeld een V&D in iedere stad. Nu bestaat het bedrijf niet meer. De zelfrijdende auto leek sciencefiction toen. Terwijl auto’s nu al zoveel techniek en sensors bevatten dat de volledig zelfrijdende auto heel dichtbij is. Duurzame energie was nog niet doorgebroken. Nu groeit het aantal windmolens rap en zie je overal op de daken zonnepanelen. En dat is nog maar kleine selectie uit de technologische ontwikkelingen die ons leven toch flink wat makkelijker en aangenamer hebben gemaakt die afgelopen 10 jaar.

Meebewegen als belegger

Diezelfde technologische ontwikkelingen betekenden ook dat beleggers wel moesten schakelen in de afgelopen jaren! Koninklijke Olie, Unilever en ABN Amro waren 10 jaar geleden vaak nog de hoeksteen van veel beleggingsportefeuilles. Terwijl op dat moment allerlei innovaties en nieuwe bedrijfsconcepten al hun schaduw vooruitwierpen. Beleggers die hebben aangehaakt en toen belegden in onder meer Facebook, Google of Amazon zijn daar gigantisch voor beloond. Want deze bedrijven behoren nu qua beurswaarde tot de 5 grootste bedrijven ter wereld. Nieuwe kansen herkennen en pakken, dat is misschien wel de kern van beleggen.

Nog veel sneller

En dan te bedenken dat het alleen maar rapper lijkt te gaan. Kenners verwachten dat de technologische revolutie de komende 10 jaar nog verder zal versnellen. Dus dat belooft nog wat!

Robert Schuckink Kool, Trend Invest