

Nederland machineland
Ons land wordt vaak gezien als een handelsnatie. Sterk ook in dienstverlening. Dat machinebouw ook een belangrijke pijler onder onze economie is, weet niet iedereen. Maar vanuit ons land wordt jaarlijks voor circa 20 miljard euro aan machines uitgevoerd.
Daarmee boeken machines en machineonderdelen zelfs de hoogste exportwaarde, volgens de indeling van productgroepen die het Centraal Bureau voor de Statistiek hanteert. Bovendien zie je juist bij machinebouw vaak veel technologische innovaties. Dat is van groot belang voor onze concurrentiekracht op de langere termijn.
ASML
Het meest sprekende voorbeeld van machinebouw en innovaties in ons land is ASML; producent van machines waarmee computerchips worden gemaakt. ASML is echt een bedrijf waar we trots op mogen zijn. Door de innovaties bij ASML kunnen chipmakers steeds krachtiger en kleinere computerchips produceren. En die chips worden op hun beurt weer toegepast in onze nieuwste smartphones, auto’s, slimme thermostaten, fabrieksrobots, 3D-printers, satellieten en in de toekomst bij zelfrijdende auto’s. Maar de Nederlandse machinebouwsector is veel breder.
Melkrobots
Nederland is van oudsher ook een voorloper in landbouwmachines. Nederlandse producenten van landbouw- en voedselverwerkingsmachines boeken nu jaarlijks een omzet van circa 4,2 miljard euro. Van de hier gemaakte machines is circa twee derde bestemd voor de export. Het gaat daarbij om onder meer melkrobots, voersystemen en aardappelrooiers, groentesnijlijnen en zaai- en oogstrobots.
Ook bij deze machines zijn ontwikkelaars voortdurend bezig met verbeteringen, innovaties. Daarnaast is ons land sterk in industriële compressoren en koelinstallaties en in verpakkingsmachines en gasturbines.
Prima vooruitzichten
Heel gunstig is dat we er ook op de langere termijn goed voorstaan met onze machinebouw. Want allerlei mondiale vraagstukken zoals voedsel- en energievoorziening, zorg of mobiliteit vragen om hoogtechnologische oplossingen en state-of the-art machinebouw. Zo loopt Nederland onder meer voorop bij de toepassing van hightechsystemen binnen de machinebouw. Dan gaat het om IT-systemen die aan en tussen machines worden gekoppeld.
Dat we daar goed in zijn, komt mede door de kennisclusters die er in ons land te vinden zijn. Zoals het Brainport rond Eindhoven en de hightech-maakindustrie bij de universiteit van Twente. Hier en bij andere kennisclusters in Nederland wordt volop onderzoek gedaan naar de nieuwste technologische ontwikkelingen. Zo bieden onder meer de ontwikkelingen bij productie- en zorgrobots, 3D-printing, nanotechnologie, duurzame energie, sensoren en Internet of Things Nederlandse bedrijven en machinebouwers volop extra kansen.
Bijblijven
Daar kunnen we denk ik met zijn allen alleen maar blij mee zijn. Want in de huidige, razendsnel veranderende wereld, red je het niet meer met alleen ‘bloemen, zuivel en handel’. Om bij te blijven bij de belangrijke ontwikkelingen die nu gaande zijn, heb je als land een technologische infrastructuur nodig. De machinebouwers van Nederland zijn binnen die infrastructuur van wezenlijk belang. Verrassend misschien, die stevige Nederlandse machinebouwsector, maar wel goed voor ons.
Robert Schuckink Kool, Trend Invest