Robot bestrijdt brand Notre-Dame

Auteur:

De honderden brandweerlui die 15 april de hele nacht uit alle macht het vuur in de Notre-Dame bedwongen, kregen hulp van een robot: Colossus. De brandweer­lieden moesten zich terugtrekken toen ook de torenspits vlam begon te vatten en dreigde ineen te storten, wat hij uiteindelijk ook deed.

Op dat moment werd Colossus ingezet. Want de 500 kilo zware Colossus kan aan een waterslang gekoppeld worden om te blijven blussen, ook als dat voor brandweer­lieden niet meer mogelijk is. Van binnenuit kon het blussen in de Notre-Dame dus onophoudelijk doorgaan.

Shark Robotics

Colossus, gemaakt door de Franse robotfabrikant Shark Robotics, is sinds begin 2017 actief bij de brandweer van Parijs. Colossus heeft camera’s en gas- en rook­detectors en kan zes tot acht uur zelfstandig blussen, totdat de accu’s leeg zijn. De robot sleurt brandweer­slangen mee over een lengte van 250 meter. Normaal gesproken zijn daar vijftien mensen voor nodig. Maar Colossus kan ook materiaal en zelfs gewonden vervoeren. De robot kan 1000 kilo aan lading dragen en zelfs een gewicht van 2000 kilo aan de kant duwen. Trappen en obstakels overwint hij met gemak dankzij de gepantserde rupsbanden. Alles wordt via een afstands­bediening bestuurd.

Firefighting Robot System

Colossus is niet de enige robot die nu door brandweerkorpsen wordt ingezet. Ook het Firefighting Robot System van het Japanse Mitsubishi helpt brandweer­korpsen uit de brand, figuurlijk en letterlijk. Het Japanse Mitsubishi heeft namelijk een ondersteunend team ontwikkeld: het Firefighting Robot System, gemonteerd op een soort quads. Het team bestaat uit 3 robots. De verkennings­robot brengt de situatie in kaart. Vervolgens rijdt de Water Cannon Robot samen met de Hose Extension Robot – deze twee robots zijn met een brandslang verbonden – naar de brand. Daarna rijdt de Hose Extension Robot terug naar een waterbron. Op die wijze kan de brandslang met maximaal 300 meter worden verlengd. Eenmaal aangesloten op een bron vuurt de Water Cannon Robot 4000 liter per minuut af.

Robots op steeds meer plekken

Robots duiken nu op steeds meer plekken op: als zorgondersteuner, op vlieg­velden, in hotels. En ook steeds meer brandweerkorpsen zetten dus robots in.

In onderstaande video ziet u de brandweerrobot Colossus in actie in de Notre-Dame: