waymo zelfrijdende taxidienst

Robottaxi's

Auteur:

De ontwikkelingen rond de zelfrijdende auto gaan snel, sneller dan we denken. Bedrijven als Google, Uber en autofabrikanten als Tesla, Mercedes, BMW, Volvo en Fiat Chrysler maken vaart. Zo heeft Waymo, een dochterbedrijf van Google, net toestemming gekregen om een reguliere taxidienst te beginnen. Maar dan wel een taxidienst met zelfrijdende auto’s. Robottaxi’s dus!

Zelfrijdende auto veel getest

De zelfrijdende taxi rijdt rond in Phoenix, Arizona in de VS. Deze staat is trouwens toch al een voorloper bij de snelle ontwikkelingen van de zelfrijdende auto. Er wordt veel getest, want de omstandigheden zijn er behoorlijk ideaal voor de zelfrijdende auto: vrijwel nooit sneeuw (die sensors en camera’s kan verblinden), en goed onderhouden wegen.

Er wordt echter ook onder moeilijkere omstandigheden getest; de zelfrijdende auto’s van Waymo gaan bijvoorbeeld binnenkort ook in de straten van Atlanta, Georgia rijden. En daar zijn de wegen een stuk minder goed onderhouden dan in Phoenix. Met Atlanta erbij komt het aantal steden waar Waymo test op 25. 

Taxidienst Uber zet ook in op zelfrijdende auto 

Ook taxidienst Uber zet veel vaart achter de verdere ontwikkeling van de zelfrijdende auto. Uber bestelde vorig jaar bij Volvo zo’n 24.000 auto’s die zijn uitgerust met autonome technologie. Uber is de zelfrijdende technologie met de Volvo’s op verschillende plaatsen in de VS aan het testen. En de volgende stap is dan natuurlijk een vloot van zelfrijdende Volvo-Ubers.

Shanghai

Niet alleen in de VS en Europa doen bedrijven steeds meer tests met zelfrijdende auto’s. Vlak een land als China niet uit. En als daar een nieuwe technologie wordt omarmd, gaat het vaak heel hard. Onder meer technologiebedrijf Tencent, zoekmachinegigant Baidu en de Chinese tegenhanger van Uber, Didi Chuxing, hebben zich op de zelfrijdende auto gestort.

Didi Chuxing bijvoorbeeld doet tests op de openbare weg in Shanghai. Ik ben benieuwd waar de zelfrijdende auto het eerst zijn massale doorbraak gaat vinden: in de VS of in China. Ik sluit niet uit dat China het voortouw gaat nemen. Want dit land begint technologisch op steeds meer terreinen voorop te lopen.

Radicaal anders denken

De zelfrijdende auto wordt natuurlijk een gigantische markt, die waarschijnlijk tot een totale omwenteling in de auto-industrie zal leiden. Decennialang konden autofabrikanten redelijk comfortabel stap voor stap hun auto’s verder ontwikkelen. Dan nam de ene fabrikant weer eens een kleine voorsprong, dan de andere.

Maar met de komst van de zelfrijdende auto verandert alles, en moet er radicaal anders worden gedacht. Wie kan mee met die ontwikkelingen? En welke bedrijven blijven achter? De voorlopers kunnen gigantisch gaan profiteren van deze omwenteling. Terwijl de achterblijvers moeten vrezen voor hun voortbestaan. Belangrijk dus voor beleggers om dit op de voet te volgen.

Robert Schuckink Kool, directeur Trend Invest