Peter Wennink over robotica en 3d-printing

Peter Wennink, topman ASML: ‘Forse groei bij robotica, 3D-printing en IoT’

Auteur:

Door de enorme groei van sectoren als robotica, 3D-printing en Internet of Things boekt het Nederlandse ASML recent wederom geweldige cijfers. ASML maakt de machines waarmee chipproducenten hun klanten kunnen bedienen.

En die klanten hebben steeds meer halfgeleiders nodig voor robots, 3D-printers, Internet of Things-toepassingen, computers met kunstmatige intelligentie, clouddiensten en andere toepassingen. Volgens Peter Wennink, topman van ASML, zal de groei van deze techtrends de komende jaren heel hoog blijven.

Halfgeleidersmarkt verbreed door onder andere robotica en IoT

Wennink ziet de laatste jaren ook een forse verandering in de chipmarkt: ‘Voorheen werden computerchips vooral gebruikt voor pc’s, laptops en tablets en smartphones. Een gigantische markt. Maar de laatste jaren is de halfgeleidersmarkt enorm verbreed. Innovaties als kunstmatige intelligentie, robotica, Internet of Things (IoT) en binnenkort de autonoom rijdende auto zorgen voor een veel bredere vraag naar halfgeleiders. Wat er aan rekenkracht en beeldherkenning in zelfrijdende auto’s nodig is, is ongekend. Zo’n auto zit boordevol chips. De vraag daarnaar zal de komende jaren groter en groter worden. Internet of Things, allerlei objecten die met het internet verbonden zijn, zorgt nu al voor enorm veel extra vraag. Zelfs de meest eenvoudige sensor die temperatuur meet voor een met internet verbonden ‘ding’ bevat al een chip.’’

Robotica en 3D-printing

Daarnaast transformeert de maakindustrie in rap tempo. Wennink: ‘’Producenten over de hele wereld schakelen massaal over naar robots. Omdat de computerchips voortdurend krachtiger en goedkoper zijn geworden. Productierobots worden daarmee betaalbaar en tegelijkertijd steeds verfijnder en beter. Een soortgelijke ontwikkeling zien we bij industriële 3D-printers. De groei van robotica en 3D-printing zal nog jaren aanhouden. De halfgeleidersindustrie is inmiddels door die nieuwe sectoren als robotica, 3D-printing, Internet of Things en binnenkort de zelfrijdende auto geen cyclische markt meer. Er is een voortdurend grote vraag naar halfgeleiders.’’ En in de toekomst zal bijvoorbeeld een sector als robotica nog veel harder gaan groeien. Als bijvoorbeeld de zorgrobot doorbreekt. Wat vroeg of laat staat te gebeuren. ‘’Wij zien de toekomst voor al die technologische sectoren en ontwikkelingen in ieder geval heel zonnig in’’, zegt Wennink.