

Trends, soms erg verwoestend
Belangrijke mondiale trends kunnen zo krachtig zijn dat ze ‘het verleden verpletteren’. Omdat ze mondiaal businessmodellen transformeren. Een heel bekend voorbeeld is natuurlijk het Finse Nokia. Dat bedrijf heeft veel te laat de potentie van smartphones ingezien. En de bakens te laat verzet. Het resultaat: van een van de belangrijkste mobieltjesfabrikanten ter wereld werden ze een onbeduidende, kleine speler.
Dat had ook enorme gevolgen voor de beurskoers van Nokia, die volledig onderuit ging: van een hoogste koers van $ 42,22 in november 2007 op de beurs van New York naar $ 1,63 in juli 2012. Je zult het als belegger maar in portefeuille hebben. Als je als belegger in september 2007 was geswitcht naar Apple, de aanjager van de smartphonetrend, kon je nu bijna 460% aan koerswinst bijschrijven.
Kodak
En dat is zeker niet het enige voorbeeld van Disruptive Potential, zoals dat met een mooie term heet. Daarmee wordt bedoeld dat krachtige mondiale trends bestaande businessmodellen en bedrijven die niet tijdig de bakens verzetten kunnen wegvagen. Wat te denken van, wat langer geleden, Kodak, dat de opkomst van de digitale fotografie miste. Kodak ging net niet failliet en Canon en Nikon profiteerden.
Ryanair
Er zijn legio andere voorbeelden. Wat te denken van de prijsvechters in de luchtvaart zoals Ryanair en easyJet, die voortdurend marktaandeel afsnoepen van de gevestigde luchtvaartmaatschappijen in Europa. Met navenante invloed op de beurskoersen. Iets soortgelijks zien we bij de onstuimige opkomst van online shopping, die ten koste gaat van onder meer V&D en Blokker. En als je naar de ontwikkelingen bij zonne-energie kijkt, lijkt het onvermijdelijk dat beleggers ook daar in de toekomst moeten gaan schakelen. Omdat door de snelle daling van de kostprijs van zonne-energie partijen als Royal Dutch Shell en Total daarvan de gevolgen zullen gaan ondervinden.
Volgen van trends noodzakelijk voor beleggers
Het volgen van trends doe je vanwege twee belangrijke redenen. Omdat ze verwoestend kunnen zijn en dus ernstige schade kunnen veroorzaken aan een bestaande aandelenportefeuille. En omdat je er natuurlijk fantastische rendementen mee kunt realiseren. Kijk maar eens naar biotech, zonne-energie en online shopping.